ШКОЛСКИ ВЕСТИ

Најновије вести

Окружно такмичење – баскет 3×3

На окружном такмичењу на коме су учествовали ученици из општине Штрпце, Грачанице, Липљана и Обилића, наши ученици су освојили друго место у спортској игри баскет 3×3. Честитке свим учесницима и њиховим менторима на фер и коректној игри.

Руско географско друштво

Дана 19. новембра 2023. године у просторијама средње школе ,,Јован Цвијић“ у Штрпцу, одржан је диктат Руског географског друштва. Ученици и професори имали су прилику да провере своје знање из области географије, историје и културе Руске Федерације. Диктат се ове године реализује у 96 држава широм света и броји на хиљаде учесника свих узраста. У организацији диктата у Штрпцу учествовали су Центар руског географског друштва у Србији и руководство средње школе ,,Јован Цвијић“.

,,Тој ти викам“

Захваљујући разумевању Канцеларије за Косово и Метохију, доброј вољи и труду директора средње школе ,,Јован Цвијић“ – Штрпце и колеге Александра Којића, Друштво за српски језик и књижевност ,,Старо Косово“ је добило прилику да своје прво штампано издање, зборник ученичких радова на призренско-тимочком дијалекту ,,Тој ти викам“ представи на 65. сајму кљига у Београду.

ДАН ШКОЛЕ

На данашњи дан, 12. октобра 1865. године рођен је српски географ Јован Цвијић, оснивач Српског географског друштва, професор и ректор Универзитета у Београду, председник Српске краљевске акдемије, почасни доктор париске Сорбоне и Карловог Универзитета у Прагу.

Свечаном академијом и уметничким програмом обележено је 33. година од постајања Средње школе ,,Јован Цвијић“ у Штрпцу. Госте и раднике школе је прво поздравио директор школе Срђан Ивановић који је подсетио на историјат и успехе ове образовне установе у претходном периоду.

Првенство школе – футсал

Дана 12.10. 2023. год. са почетком у 09:00 одржано је првенство школе у спортској игри – футсал.

Победници група за прву и другу годину и за трећу и четврту годину:

I место II место IIIместо
III, IV год. Одељење IV-3 Одељење III-1 Одељење IV-г
I, II год. Одељење II-ф Одељење II-2 Одељење I-г

 Најбољи играчи: Михајло Илић, IV-г, Вукан Кецић, I-ф

Европски дан школског спорта

,,Европски школски дан спорта“ је део кампање ,,Покренимо се“ коју реализује Међународна Асоцијација за спорт и културу. Акција се одржава последњег петка у септембру и има за циљ да се по школама организују масовне спортске активности како би се деца заинтересовала и физички покренула. На тај начин би се смањио број оболелих од незаразних болести и покренула свест о здравом стилу живота кроз редовно бављење физичком активношћу у даљем периоду одрастања. И у нашој школи је одржана ова активност под смотром професора физичког васпитања Бобана Младеновића.

Крос РТС-а ,,КРОЗ СРБИЈУ“

Традиционални крос РТС-а ,,КРОЗ СРБИЈУ“ и ове школске године организован је под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја. И у нашој школи, као и у свим градовима и селима широм Србије, деца су трчала истовремено. Трка је почела у 10:05 када је министарка просвете Славица Ђукић Дејановић из студија РТС-а дала знак за почетак.

Нова школска 2023/2024. година

Свим радницима и ученицима наше школе срећан полазак у новој школској години са пуно здравља и успеха, честитао је директор школе Срђан Ивановић. По препоруци Министарства просвете, науке и технолошког развоја, први наставни дан организоваће се кроз разговор и упознавање ученика са планом и програмом рада у првим недељама нове школске године.

Наставу у недељи од 4 – 8. септембра 2023. год. реализоваће се као тематска настава, у оквиру које се мокгу остваривати радионице и друге активности. У недељи од 11-15. септембра спровети иницијално процењивање у оквиру обавезних предмета.

Републичко такмичење из биологије, 2023. година

Републичко такмичење из биологије, 2023. год. одржано је у Крагујевцу 27. 05. 2023. год. Нашу школу је представљало петоро ученика. Највећи успех је остварио Михајло Рачићевић који је са освојених 98 бодова освојио треће место! Све честитке свим учесницима и њиховом ментору, проф. Снежани Дурлевић, на изузетном успеху на државном нивоу.

Руски дом – Београд, 2023. година

Овогодишња манифестација под називом ,,Отаџбина“ отворена је изложбом ,,Србија кроз објектив школа“, у којој се и наша школа представила. Изложбу је отворила виолинисткиња Татјана Олујић уз клавирску пратњу Драгана Илића. У наставку програма, на Великој сцени Руског дома одржана је смотра школа у којима се учи руски језик, ученици су се представили песмама и стиховима на српском и руском језику. Програм свечаности увеличао је Црквени хор ,,Косовски божури“. Ученицима су уручене захвалнице Савеза српско-руског друштвеног дијалога ,,КОС“ и Руског дома.Манивестацију су својим пристуством подржали представници Амбасаде Русије, Канцеларија за Косово и Метохију Савеза удружења бораца народноослободилачких ратова Србије.

Врњачка бања, март, 2023. година

Такмичење из српског језика и језичке културе

У просторијама наше школе, дана 25. 2. 2023. године, са почетком од 09:00 одржано је општинско такмичење из српског језика и језичке културе.

Директор школе је свим ученицима и њиховим професорима честитао даљи пролаз и што више успеха у следећој фази такмичења.

Школско такмичење из биологије

Дана 23. 2. 2023. године са почетком у 10:00 одржано је школско такмичење из биологије за ученике од прве до четврте године. Ученици који су се пласирали на Окружном такмичењу:

Спасић Анђела

Добросављевић Марија Богајчевић Милан
Рачићевић Михајло Петковић Јован Здравковић Страхиња
Сибиновић Милица Андријевић Јована Петровић Катарина
Јовановић Анастасија Димић Катарина Крстић Ања

Општинско такмичење – Књижевна олимпијада

На овогодишњој књижевној олимпијади, која је одржана дана 11. 2. 2023. године у просторијама средње школе, учествовало је 8 ученика. Од њих осморо, седам ученика се пласирало у следећој фази такмичења. Све честитке ученицима и њиховим професорима.

Ученици који су се пласирали на окружном такмичењу:

Милосављевић Ивана Орловић Огњен
Стевановић Анастасија Рачићевић Михајло
Бенџаревић Наталија Петровић Катарина
Димић Катарина

Општинско такмичење из математике

Дана 05. 02. 2023. године одржано је општинско такмичење из математике за ученике од првог до четвртог разреда. На овогодишњем такмичењу учествовало је 15 ученика наше школе. Директор је свим ученицима пожелео пуно среће и успеха у овом такмичењу.

Општинско такмичење из физике

Дана 04. 02. 2023. године одржано је општинско такмичење из физике за ученике од првог до четвртог разреда. На овогодишњем такмичењу учествовало је 11 ученика наше школе. Директор је свим ученицима пожелео пуно успеха у овом такмичењу.

Ученици који су се пласирали на окружном такмичењу:
Михајло Рачићевић

Јована Андријевић

Катарина Петровић

Школска слава – СВЕТИ САВА

Као и сваке одине, наша школа је школску славу Светог Саву обележила онако како доликује. Светосавком химном и пригодним културно – уметничким програмом, ученици и наставници су обележили школску славу. У нашој школи прослава школске славе започета је сечењем славског колача, након чега су ученици приредили приредбу у част првог српског просветитеља.

Обука запослених за коришћење ес Дневника

Дана, 13.1.2023 и 16.1.2023. године, у средњој школи ,,Јован Цвијић“ у Штрпцу организована је обука наставника за увођење Е-дневника. 

Е-дневник доноси доста новина у вођењу школске евиденције. Једноставније и брже уписивање часова, одсутних ученика, унос оцена и тд. Новине су и то да ће ученици и родитељи лакше видети унете оцене и изостанке.које ће ученици и родитељи лакше видети

Обуку су реализовали професори:

Ана Стојановић и Лазар Ивановић.

Друштво ,,Старо Косово“

У дому културе ,,Свети Сава“ у Штрпцу 18. новембра од 18 сати, друштво ,,Старо Косово“ организује промоцију књиге Радмиле Кнежевић ,,ПЕСМЕ ПРИЗРЕНСКЕ“

О књизи говоре:

председник друштва ,,Старо Косово“: Душанка Илић;

асистент мср Емилија Реџић Мирковић.

музичка пратња: Црквени хор ,,Цар Душан“ Штрпце.

,,Отвори очи, удахни живот“

У нашој школи је 08.11. и 10.11. 2022. год. одржано едукативно предавање на тему ,,Борба против болести зависности“ – под слоганом ,,Отвори очи, удахни живот“.

Болести зависностисе дефинишу као хроничне рецидиватне болести мозга које се карактеришу поремећајем понашања. Најпогођенија категорија су АДОЛЕСЦЕНТИ, јер је то период сазревања-биолошког, емоционалног и социјалног, и тада су најчешћи мотиви почетка злоупотребе психоактивних супстанци.

Проф. Ирена Богајчевић

Анатомија и физиологија

Анатомија и физиологија је грана медицине која проучава морфолошке и функционалне карактеристике ћелије, ткива и органа као и топографске карактеристике делова тела и органа. На овој науци се темеље све остале медицинске науке. У нашој школи је један од најзанимљивијих предмета ученицима а за та предавања је задужена проф. Ирена Богајчевић, доктор медицине.

Екскурзија ученика четврте године

.Ученици четврте године средње школе боравили су у Републици Српској у периоду од  23. 10 до 29. 10. 2022. године. Ученици су са овог путовања, којег су пратили осмеси и песме, донели утиске који остају дуго уткани у сећању. Поред веселог дружења, екскурзија је била и едукативног карактера.

Дан школе

Као и сваке године, тако и ове, обележен је посебан дан у нашој школи. На данашњи дан, 12. октобра 1865. године рођен је српски географ Јован Цвијић, оснивач Српског географског друштва, професор и ректор Универзитета у Београду, председник Српске краљевске акдемије, почасни доктор париске Сорбоне и Карловог Универзитета у Прагу.

Свечаном академијом и уметничким програмом обележено је 32. година од постајања Средње школе ,,Јован Цвијић“ у Штрпцу. Госте је прво поздравио директор школе Срђан Ивановић који је подсетио на историјат и успехе ове образовне установе у претходном периоду.

Школска слава – Свети Сава

Поводом обележавања Савиндана 2022. године, ученици наше школе припремили пригодан програм у виду видео записа: